Jonsson Reuter Söderqvist
Foto: Viktor Reuter

KONTAKT:
FIRMA SVANTE SÖDERQVIST
Musik- & musikproduktion
070-360 80 94 | svante.soderqvist@gmail.com

OM OSS:
Jonsson/Reuter/Söderqvist träffades första gången våren 2015 då bandet gjorde en spelning på musiktidningen LIRAs fest i Göteborg. Fiolisten Lena Jonsson och basisten Svante Söderqvist hade under en tid funderat på att göra något ihop. Båda härstammar från Bollnästrakten i Hälsingland och hade spelat klassisk musik tillsammans i kulturskolan. Sedan dess hade de emellertid verkat huvudsakligen i olika genrer, Jonsson inom folkmusik och Söderqvist inom jazzgenren.
När bandet inför den första konserten träffades för att repa tillsammans med Göteborgs- baserade gitarristen Oskar Reuter så insåg alla tre att man var något mycket intressant på spåren.
Musikaliskt kändes allt lätt och inspirerande redan från början och med influenser från svensk-, irländsk och amerikansk folkmusik, bluegrass och improviserad jazz så fanns alla möjligheter till att skapa ett eget och unikt sound.
Låtmaterialet är till betydande del skrivet av medlemmarna men man lånar också in låtmaterial som passar in i gruppens uttryck. Sammanfattningsvis spelar gruppen modern folkmusik med vida influenser och med improvisation som ett tydligt inslag.
LENA JONSSON - Fiol
Lena Jonsson är en nyfiken och sprudlande musiker. Hon växte upp i Bollnäs, Hälsingland, i en familj där alla spelade fiol. Lena började sin musikaliska resa vid 6 års ålder, och fortsatte sedan att studera Svensk Folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och jazz och Amerikansk folkmusik på Berklee College of Music i Boston. Som aktiv i den Svenska folkmusikmiljön har hon spelat in över 20 album, tagit emot flera utmärkelser inom musik och komposition, och turnerar över hela världen som soloartist och med hennes band Skenet, Lena Jonsson & Brittany Haas, Duo Jonsson Coudroy, The Goodbye Girls och Limbohofvet. Hon har en djup förankring i den svenska folkmusiken men också en bredd, som gör att hon är en eftertraktad gästmusiker, studiomusiker och improvisatör i många olika sammamhang, både inom olika folkmusiktraditioner, men också med pop/rock/jazz och klassiska musiker och artister. Hon har bland annat spelat in musik till netflixserien Lilyhammer, samt spelat med Grammyvinnande musiker som Darol Anger, Bruce Molsky och turnerat med bland annat Sofia Karlsson, Abalone Dots och Dungen. Förutom turnerandet undervisar hon på flera Folkhögskolor, kurser och läger i Sverige, Europa och USA, där hon delar med sig av sin passion och sitt kunnande och hoppas kunna inspirera nästa generation musiker.
OSKAR REUTER – Gitarr
Oskar Reuter är uppväxt i Smålandsstenar i Småland men flyttade 2004 till Göteborg för att studera på Högskolan för Scen och Musik (HSM) vid Göteborgs Universitet. Efter att ha studerat jazzgitarr några år fick Oskar upp ögonen för folkmusik och har sedan dess haft folkmusiken som sitt huvudfokus. Oskar har en stor förkärlek till nya instrument och har med åren blivit något av en multi-instrumentalist och spelar många olika sorters stränginstrument, till exempel gitarr, mandolin, dobro, cittern och nyckelharpa.
Efter att ha skaffat sin två examina på HSM, en pedagogexamen inom jazz och en musikerexamen inom folk- och världsmusik har Oskar dels varit anställd som teatermusiker på Västanå Teater i Sunne under flertalet sommar- och turnéproduktioner men också jobbat som frilansmusiker med många olika konsert- och turnéprojekt. Han är också drivande i flera band baserade i Göteborg så som Goodland trio, Indiefolktrion.
Som pedagog har Oskar haft workshops i svenskfolkmusik och bluegrass och sedan 2013 undervisar han i folkmusikgitarr på Världsmusiklinjen på HSM.
SVANTE SÖDERQVIST – Kontrabas
Född och uppvuxen i Kilafors i Hälsingland. Efter studier på bl a Fridhems Folkhögskola i Svalöv inledde han 2002 sin professionella karriär med en fyraårig anställning som jazzbasist på Estrad Norr i Östersund.
Sedan 2006 bor Svante i Stockholm och medverkar i många olika konstellationer och på ett stort antal skivproduktioner, exempelvis:
Rigmor & Christina Gustafsson, Stockholm Voices, Mathias Algotsson trio/kvartett, Klas Lindquist kvartett, Margareta Bengtsson, Peter Asplund, Jan Allan, Magnus Lindgren, Jan Levander, Claes Janson, Hanna Hedlund, Martin Stenmarck, Åsa Jinder m fl.
Dessutom har han medverkat som kontrabasist- och cellist i föreställningarna Paraplyerna i Cherbourg på Stockholms Stadsteater 2011 & 2015 och Cabaret på Uppsala Stadsteater 2014.
Under hösten 2016 arbetar Svante som kontrabasist i musikteaterföreställningen From Sammy With Love som turnérar runt om i Sverige och i New York. Dessutom åker han på jazzturné till Japan med Margareta Benktsson & Peter Asplund.
Svante Söderqvist är verksam som kontrabasist, cellist och elbasist och har en stor genrebredd som spänner från jazz och folkmusik till klassisk musik och pop/rock.
Foto: Viktor Reuter